Öğlenin Farzından Önceki Sünnet ?

Soru: Öğlen namazının farzından önce kılınınan ilk sünnet dört rekat mı yoksa iki rekat mı ?

Cevap : (Buhari de yer alan hadisleri açıklayan Fethul Bari'den (İbn-i Hacer) Alıntıdır.)

Öğle Namazın(İn Farzın)Dan Önce İki Rekat Kılmak


1180- İbn Ömer radıyaiiâhu anh şöyle demiştir: Hz. Peygamber'in sallallâhu aleyhi ve sdiem kıldığı şu on rekat namazı aklımda tuttum: Öğleden önce iki rekat, öğleden sonra iki rekat, akşamdan sonra evinde kıldığı iki rekat, yatsıdan sonra evinde kıldığı İki rekat, sabah namazından önce iki rekat. Bu sonuncusu Hz. Peygam­ber'in sallallâhu aleyhi ve sellem huzuruna başkasının girmediği bir vakit idi.

1181- Hafsa rachyaiiâhu anh şöyle demiştir; Müezzin sabah ezanını okuduğunda ve fecir doğduğunda Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem iki rekat (sabahın sünne­tini) kılardı.

1182- Hz. Aİşe radıyallâhuanh şöyle demiştir:

Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem öğleden önce dört, sabahtan önce İki re­kat namazı bırakmazdı.



Açıklama

Sabah namazının iki rekatı ve İbn Ömer'in hadisi ile ilgili açıklamalar yuka­rıda geçmişti. Hz. Aişe'nin hadisine gelince onun "Hz. Peygamber öğleden önce dört rekat namazı bırakmazdı" ifadesi konu başlığı ile uymamaktadır. Burada şu söylenebilir: Buhârî'nin kastı, öğleden önce iki rekattan daha fazla kılınamaya­cağı anlamına gelmez. Dâvûdî şöyle demiştir: İbn Ömer'in hadisinde "Öğle na­mazından önce iki rekat vardır" ifadesi yer almaktadır. Hz. Aişe'nin hadisinde İse "dört rekat" ifadesi vardır. Her biri kendi gördüğünü anlatmış olabilir. İbn Ömer dört rekatın ikisini unutmuş da olabilir.

Ben derim kî: Bu uzak bir ihtimaldir. En doğrusu bu iki rivayeti iki farklı du­rumda kılınmış ayrı birer namaz olarak düşünmek gerekir. Yani Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem bazen iki rekat, bazen de dört rekat kılardı.

Bir görüşe göre Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem mescitte İki rekat, evinde dört rekat kılardı.

Ebû Cafer et-Taberî şöyle demiştir; Çoğunlukla dört rekat, ara sıra da İki rekat kılardı.

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Hakikat Kitabevi" Pislik Yayıyor

Dua ve Zikirler Hısnul Müslim

İMÂM MÜSLİM (204-261) Biyografi